انواع سیستم لوله کشی برای رفع نیاز جا به جایی مایعات و گازها و همچنین ایجاد حفاظ از تأسیسات حساس مثل کابلهای برق، تنوع فراوانی یافته است.
انواع لوله را میتوان به عنوان ابزاری ساخته شده از فلز، پلاستیک و حتی موادی مثل چوب، بتن و فایبرگلاس یافت. از لولهها برای جا به جایی مایعات، گازها، فاضلاب و ذرات ریز استفاده میشود.
به طور کلی یک سیستم لوله کشی شامل اتصال کامل تجهیزات لوله، از جمله لوله، اتصالات، پمپها، عایق، مبدلهای حرارتی، شیرها و مخازن است که به صورت یکپارچه به هم متصل شدهاند.
به غیر از کاربرد شایع سیستمهای لوله کشی در ساختمان سازی، این سیستمها را میتوان شریان اصلی فرایندهای صنعتی در کارخانجات و صنایع بزرگ دانست.
ازانواع لوله لوله کشی ساختمان میتوان به لوله کشی آب، گاز، فاضلاب و سیستم گرمایشی اشاره کرد که خدمات مربوط به انواع این لوله کشی هارا را میتوانید در شرکتهای تأسیساتی مانند شرکت تأسیسات مردانی دریافت کنید.
در این راهنما شما را با انواع مسائل مربوط به سیستمهای لوله کشی آشنا میکنیم.
مواد مورد استفاده در انواع لوله کشی
انواع سیستم لوله کشی با استفاده از مواد مختلفی صورت میپذیرد. مواد مورد استفاده برای لوله کشی باید متناسب با عملکرد مورد انتظار از سیستم لوله کشی انتخاب شود.
استانداردهای مختلفی برای مواد انواع لوله کشی مانند لوله کشی آب، لوله کشی گاز، لوله کشی فاضلاب و لوله کشی سیستم گرمایشی و لوله کشی عایقهای کابل برق وجود دارد.
مواد مورد استفاده در انواع لوله کشی متناسب با شرایط عملیاتی لوله نظیر میزان فشار، دما، شرایط خوردگی، فرسایش و احتمال ضربه انتخاب میشود.
در ادامه با برخی از مواد متداول برای لوله کشی اشاره میکنیم.
فولاد
بیشترین ماده مورد استفاده در انواع سیستمهای لوله کشی فولاد است. لولههای فولادی در دو نوع بدون درز و جوشی در سیستمهای لوله کشی مورد استفاده هستند.
چدن
چدن مقاومت بالایی در برابر خوردگی و سایش دارد به همین دلیل برای لوله کشی سیستمهای خطوط آب زیرزمینی مناسب است.
مس
با توجه به گران بودن مس از این فلز در لوله کشیهای دقیق که دما عامل مهمی نیست استفاده میشود.
از جمله ویژگیهای لولههای مسی این است که نشتی ندارند، آب را آلوده نمیکنند، عمر طولانی و دوام زیادی دارند.
پلاستیک
یکی از پرکاربردترین مواد برای لوله کشی پلاستیک است. لولههای پلاستیکی بیشتر در صنایع ساختمان سازی مورد استفاده قرار میگیرند.
لولههای پلاستیکی ارزان، منعطف، سبک و مقاوم هستند به همین دلیل در سیستمهای لوله کشی خانگی کاربرد بسیار زیادی دارند.
این لولههای زنگ نمیزنند و برای سیستم فاضلاب ایده آل هستند.
انواع روشهای اتصال لوله در لوله کشی
در انواع سیستم لوله کشی متناسب با مواد لوله و اتصالات از انواع روشهای اتصال لوله بهره گرفته میشود. به صورت کلی ۳ روش برای اتصال لولهها در لوله کشی متداول است.

۱. اتصالات پیچ دار
در این روش از اتصال لوله در انتهای هر لوله برشهایی به صورت پیچ در لوله ایجاد شده و از این پیچها برای محکم کردن لولهها در اتصالات استفاده میشود.
استفاده از این روش برای سیستمهای لوله کشی کم فشار مانند سیستم لوله کشی آب خانگی مناسب است. مزیت این روش اتصال لولهها این است که به آسانی میتوان لولهها را مونتاژ، متصل و جدا کرد.
۲. اتصالات فلنجی
در این نوع از اتصالات در انتهای هر لوله از یک صفحه استفاده میشود که بر روی آن سوراخهایی برای پیچ شدن دو صفحه در مقابل هم وجود دارد.
مزیت استفاده از این نوع لوله کشی این است که اتصالات پیچ دار را میتوان به آسانی باز کرده و از هم جدا کرد. اما عیب اصلی این سیستم لوله کشی نیاز دائمی آن به واشر بین دو صفحه برای جلوگیری از نشت در آن است.
این نوع سیستم لوله کشی بیشتر در صنایع کاربرد دارد.
۳. اتصالات جوشی
در این روش اتصال، لولهها و اتصالات آن به صورت مستقیم به هم جوش داده میشوند. این سیستم لوله کشی که علاوه بر صنعت بیشتر برای لوله کشی گاز در ساختمان کاربرد دارد، مزایای زیر را داراست
- احتمال نشتی در این نوع سیستم اتصال لولهها کمتر است.
- هزینه نگه داری و تعمیر و نیاز به تعویض قطعات در آن کمتر است.
- لوله کشی یک دست تر و مرتبتر بوده و امکان عایق کاری آن به آسانی فراهم است.
- از نظر اتصال انواع اتصالات انعطاف بیشتری داشته و اتصالات با هر زاویهای را میتوان در آن استفاده کرد
بزرگترین عیب استفاده از این نوع اتصال لوله، نیاز به جوشکار ماهر برای نصب آن است.
الزامات لوله کشی
در انواع سیستم لوله کشی یک سیر الزامات هست که حتماً باید رعایت شود:
لوله کشی باید به گونهای باشد که لوله و اتصالات آن وزن زیادی را به سیستم تحمیل نکنند.
تکیه گاه لوله باید به گونهای تنظیم شود که از افتادگی لولهها جلوگیری کرده و در عین حال اجازه حرکت آزادانه لوله برای پاسخ به انقباض و انبساط طبیعی را فراهم کند.
در صورتی که لوله کشی نیاز به تخلیه مداوم بخار دارد (مانند لوله کشی فاضلاب)، نقاط مناسب برای خروج بخار در آن در نظر گرفته شود.
برای لوله ها عایق مناسب در نظر گرفته شود تا از نظر ضربه، خوردگی و فرسایش در امان باشند.
عایق لوله کشی
بیشتر سیستمهای لوله کشی برای انتقال موادی استفاده میشوند که دمایی بالاتر یا پایینتر از هوای اطراف دارند. بهعنوانمثال لولههای انتقال آب گرم در لوله کشی سیستم گرمایشی دمای بسیار بالاتری از هوای اطراف دارند.
عایق لوله برای جلوگیری از کاهش میزان گرمای از دست رفته در این سیستم و همچنین حفظ کردن لولهها از آسیبهای محیطی کاربرد دارند.

در لوله کشیهایی که موادی با دمای پایینتر از اطراف را حمل میکنند، عایق باعث جلوگیری از تعریق لوله و چکه کردن و در نتیجه خوردگی خواهد شد.
عایق لوله مناسب باید ویژگیهای زیر را داشته باشد:
- ارزش عایقی بالا (حفظ گرما و سرمای لوله)
- عمر طولانی
- ضد تجمع باکتری، ویروس و میکروب
- مقاوم در برابر خوردگی
- سهولت نصب و کاربرد
- توانایی حفظ شکل و خاصیت هنگام تماس با آب.
برخی از متداولترین عایقهای لوله سیلیس دیاتومه، آزبست، کلسیم سیلیکات، پشم شیشه و فومهای پلاستیکی هستند.
بیشتر این عایقها برای صنایع کاربرد دارند ولی در ساختمان سازی برخی عایقها مثل پشم شیشه و فومهای پلاستیکی کاربرد زیادی دارند.

بهترین روش لوله کشی آب
لوله کشی آب در شرکت تأسیسات ساختمانی مردانی به روشهای مختلفی انجام میپذیرد.
۱. لوله کشی سنتی
در این روش لولههای آب وارد ساختمان شده و از هرجایی که امکان آن وجود داشته باشد انشعاب گرفته میشود. روش سنتی با لولههای فولادی انجام میشد که معایبی همچون خوردگی و وزن سنگین را داشت.
به مرور استفاده از لولههای پلاستیکی در آن رواج پیدا کرد.
۲. لوله کشی انشعابی
در این روش انشعاب هر واحد از رایزر اصلی گرفته شده و بین لوله آب سرد و گرم هم تفاوتی وجود ندارد. این شیوه لوله کشی با استفاده از لولههای پلاستیکی انجام میپذیرد.
۳. لوله کشی کلکتوری
این روش لوله کشی جزو روشهای مدرن محسوب شده و در آن بر خلاف روش انشعابی که از انشعاب اصلی برای هر واحد یک لوله کشیده میشد، در این روش برای هر واحد یک شیر مستقل در نظر گرفته میشود که به سایر واحدها ربطی ندارد.
این روش برای ساختمانهای با تعداد واحد بالا روش مناسبی است و از افت فشار آب به دلیل انشعاب زیاد جلوگیری میکند.
این روش به صورت روکار انجام نمیشود و برای پیاده سازی آن نیاز به کنده کاری و نصب لولههای در عمق دیوار و کف ساختمان نیست.
بهترین روش لوله کشی گاز
یکی از انواع سیستم لوله کشی، لوله کشی گاز است. کشیددن لوله های گاز ساختمان معمولاً به دو روش توکار و روکار انجام میشود. استفاده از روش روکار معمولاً در ساختمانهای قدیمی که لوله کشی گاز بعداً به آنها افزوده میشود، متداول است.
لوله کشی گاز با موادی مانند فولاد و مس ممکن است. اما به دلیل قیمت بهتر، بیشتر از فولاد به این منظور استفاده میشود.
بهترین روش لوله کشی گاز روش جوشکاری است که عایق کاری مناسب روی آن صورت پذیرفته باشد.
بهترین روش لوله کشی فاضلاب
لوله کشی فاضلاب به صورت کلی به دو صورت انجام میپذیرد. لوله کشی فاضلاب سنتی که در کف ساختمان انجام میشود و لوله کشی مدرن فاضلاب که در زیر سقف انجام میشود.
هر دو روش لوله کشی با بهره گیری از لولههای چدنی و پلیکا انجام میپذیرد. شرکت تأسیسات مردانی قابلیت انجام هر دو نوع لوله کشی را داراست.
۱. لوله کشی فاضلاب سنتی
این روش در ساختمانهای قدیمی استفاده میشود. در این روش بعد از کارگذاری لولههای فاضلاب و سیفونهای مربوطه، لوله کشی را زیر مصالح ساختمانی دفن میکنند.
این روش لوله کشی در هنگام اجرا هزینه کمتری دارد. ولی اگر سیستم لوله کشی دچار عیب شود، هزینه کندن و تعمیرات بسیار زیاد خواهد بود.
۲. لوله کشی فاضلاب زیر سقفی
در روش لوله کشی فاضلاب زیر سقفی لولهها به جای این که در زیر مصالح مدفون شوند در زیر سقف طبقه پایین قرار داده میشوند.
از جمله مزایای این روش این است که لولهها در آن تحت فشار نیستند و امکان دسترسی و تعمیر آن بسیار آسانتر از روش سنتی است.

اجرای سیستم لوله کشی ساختمان
شما میتوانید در هنگام ساخت یا تعمیر ساختمان، اجرای سیستم لوله کشی ساختمان را به یک شرکت معتبر و توانمند در این حوزه بسپارید.
شرکت تأسیسات ساختمانی مردانی یکی از این شرکتهاست که خدمات زیر را برای شما فراهم میکند:
- پیاده سازی کل سیستم لوله کشی ساختمان
- پیاده سازی سیستم لوله کشی گرمایشی و سرمایشی
- طراحی انواع سیستمهای لوله کشی
- پیاده سازی لوله کشی سرد و گرم
- اجرای لوله کشی تأسیسات گرمایشی
- لوله کشی شوفاژ
- لوله کشی فاضلاب
- نگه داری و تعمیرات دورهای و سالیانه
دیدگاه خود را بنویسید